MAnn i rød jakke holder et snubleluss i handa

Isbjørn på innlandsisen

Da vi kom til Eastgrip torsdag morgen, var folk fortsatt preget av siste ukes hendelse. 2500 meter over havet, 400 kilometer fra kysten, hadde det kommet en isbjørn ruslende. Hva han gjorde så langt fra sitt egent habitat, er det ingen som vet, men alle forsto at han utgjorde en trussel for forskerne på basen. Og bjørnen ble skutt. På Eastgrip var det forberedt på at dette kunne skje, for de hadde hatt et tilsvarende besøk for to år siden. Den gang kom han mer overaskende.

Vi hadde knapt kommet inn på Eastgrip, før det kom en melding om at også den amerikanske basen Summit Camp hadde fått isbjørnbesøk. Basen ligger på Grønlandsisens høyeste punkt, 3238 over havet, og her hadde de ikke forstilt seg at kongen av Arktis, dyret som lever av sel og bor på og i umiddelbar nærhet av havet, skulle ta den lange vegen inn på isen. De hadde ikke en gang våpen på stasjonen. I de tretti årene basen har vært i drift, har de aldri observert isbjørn. Det var lenge et spørsmål om hvordan de skulle håndtere den sultne bjørnen som sto på utsida. Vi fulgte dramaet 35 mil unna. Til slutt kom et fly fra Island med en jeger om bord.

To bjørner på litt over ei uke, på steder ingen trodde han hadde noe å gjøre. Hva skyldes dette? Diskusjonene gikk livlig blant forskerne på Eastgrip. Var det en trend? Var det isforholdene på havet som var så vanskelig at han måtte søke nye veger? Var det et par forvirra bjørner som tilfeldigvis hadde tatt feil veg? Kunne de lukte stasjonene? De hadde utegrillfest på Eastgrip to dager før bjørnen kom. Spørsmålene er mange. Men ett er sikkert: en bjørn som har ruslet fra kysten og inn hit, er helt sikket sulten. Han vil vi helst ikke treffe.

2 replies
  1. Mattias
    Mattias says:

    Høres nesten umulig å bli den første isbjørnen til å krysse Grønland, de vil jo bare lære litt mer om stedet de bor. Og hver gang de tar kontakt med en forskningsstasjon blir de skutt. Nansen hadde hverfall ingen som skjøt etter han når han krysset Grønland for 130 år siden. Lykke til videre, dere seiler vel uansett fra en utsultet bjørn 🐾😃

  2. Michael
    Michael says:

    Hi Ronny and guys ! For the remind, we also made a very surprising sighting of bear tracks in the northeastern part of the ice sheet, 200 km from the first coast 4 years ago. The presence of the bear on the icecap would it become something common ?

Comments are closed.