to menn på snø som hilser

Gratulerer med dagen!

I dag er det Grønlands nasjonaldag. Dagen markerer at landet 21. juni i 2009 gikk fra å ha et hjemmestyre (som trådte i kraft i 1979) til et selvstyre. Overgangen ga Grønland større selvstendighet fra Danmark – og grønlendingene fikk folkerettslig status som egen folkegruppe. Eventuelle framtidige oljeinntekter skal også i større grad gå til Grønland.

Grønland er som en del av Danmark medlem av NATO, og Danmark har ansvaret for Grønlands forsvar. Men Grønland er ikke EU-medlem selv om de gikk inn sammen med Danmark i 1973, meldte de seg ut etter en folkeavstemning i 1982.

Vi ser lite til feiringa her midt inne på isen, langt fra folk 3000 meter over havet. Og vi har heller ikke den store oversikten over hvordan folk i dag ser på tilknyttinga til Danmark. Men siden vi nærmer oss området hvor Nansen krysset innlandsisen i 1888, kan vi videreformidle hans syn på hvem som skulle styre Grønland. Under første runde av grønlandssaken gikk han ut «mot det skred av norskhet og national selvfølelse, som er løsnet med Grønlands-saken, og som saa mange bra nordmænd er revet med i». Nansens budskap var svært kontroversielt i 1925: «Landets retmæssige eiere er eskimoene; og deres interesser er det som skulde være de avgjørende. Det beste og riktigste som baade dansker og nordmænd, og andre folkeslag med, kan gjøre, om det var mulig, vilde være at holde sig borte, og la eskimoene leve i fred uten europæisk indblanding.»

3 replies
 1. Trond Ahlsen
  Trond Ahlsen says:

  Dere bærer tradisjonene videre på en flott måte. Opplevelseslyst, samhold, forskning og en innstilling som er gjenkjennelig fra polarhistorien. Bloggen har vært suveren og jeg gleder meg til å se mer fra turen når TV-produksjonen er klar. En imponerende prestasjon – gratulerer til dere også!

 2. PETER PETERSEN
  PETER PETERSEN says:

  HEJ – TAK FOR GODT FØLGESKAB DEN 15. MAJ TIL KANGERLUSSUAQ – DET VAR HYGGELIGT. DET HAR VÆRET SPÆNDENDE AT FØLGE JERES EKSPEDITION, OG FINT AT SE I NU ER TÆT VED MÅLET. JEG HAR LIGE ET PAR KOMMENTARER TIL OVENNÆVNTE. JEG MENER IKKE DET ER KORREKT, AT POLITISTYRKE, RETSVÆSEN OG KYSTVAGT ER OVERDRAGET TIL GRØNLAND. DET HAR HELE TIDEN, OGSÅ UNDER HJEMMESTYRET VÆRET EN MULIGHED, MEN INDTIL VIDERE VARETAGES DISSE OPGAVER FORTSAT AF DANMARK, DER LIGELEDES BÆRER ALLE OMKOSTNINGER HERVED. REELT ER DER KUN HJEMTAGET GANSKE FÅ OMRÅDER EFTER SELVSTYREORDNINGEN, HERUNDER NUNA OIL, HVILKEN KUNNE HJEMTAGES UDEN OMKOSTNINGER. HERUDOVER ER ARBEJDSTILSYNET MÅSKE LIGELEDES KOMMET IND UNDER GRØNLAND. FORTSAT GOD TUR – DET MÅ BLIVE LIDT OVERVÆLDENDE AT NÅ FREM TIL MÅLET.

  • Astrup2018
   Astrup2018 says:

   Kjære Peter Petersen, takk for kommentaren. Bloggforfatteren fikk tilsendt noen nettartikler via iridium da han skulle skrive dette. Her var det dessverre noen misvisende opplysninger. Vi har tatt bort den aktuelle formuleringen i teksten.

Comments are closed.